marți, 11 mai 2010

Nosce te ipsum!


In interiorul fiecarei persoane exista un SINE care este inteligenta intregului trup. Fiecare dintre noi are o inima si un ego. Inima este mai buna decat ego-ul, dar noi nu suntem nici inima nici ego-ul. Suntem ceva mai mult: suntem noi insine!
Ego-ul este identitatea noastra falsa,plina de ignoranta. El se bazeaza pe educatie, concepte, reguli; de aceea el este intr-o formare continua. Ego-ul este absenta adevaratei cunoasteri a lui cine suntem cu adevarat. El ne creaza o imagine de sine , si ne agata cu orice pret de fals.
Avem nevoie ca in majoritatea timpului nostru sa fim inconjurati sau sa avem cat mai multe persoane langa noi. Oamenii au nevoie de prieteni, au nevoie sa socializeze. De ce? Deoarece nu suntem obisnuiti sa privim inauntrul nostru. Sa fim un Sine. Sinele e beatitudinea. Exteriorul e minciuna.
Din aceasta cauza ne agatam cu disperare de relatii de prietenie, dragoste si mai ales de casatorie. Incetul cu incetul ajungem SA FIM aceste relatii. Nu ne mai raportam la ‘’Eu sunt’’, ci la ‘’Eu sunt asa cand’’.
Prietenia,de exemplu, este o sursa de satisfactie datorita lucrurilor placute pe care prietenii le fac impreuna: comunica,isi transmit semnale nonverbale prin zambete, atingeri, priviri ceea ce ne fac pe noi sa ne simtim iubiti si mai ales ne hranesc ego-ul.
Dar cine sunt EU? Acesta sunt EU sau aceasta este doar imaginea de sine pe care eu o arat celorlalti?
Imaginea de sine este foarte importanta pentru noi. Ne influenteaza starile afective, ne ajuta sa ne cunoastem raportandu-ne la altii si ne conduce chiar spre stima de sine. Dar totul este un joc al ego-ului, comportamentul si atitudinea acestuia.
Imaginea de sine inseamna raportarea noastra in functie de cei din jur, la ‘’bine’’ si  la ‘’rau ‘’  pentru a ne putea compara cu altii. Dar cine esti TU? Care este SINELE  tau?
SINE…inima…ego.Totusi…’’Cine sunt eu?’’. Poti fi mereu ceea ce vrei, ce vrea ego-ul tau, depinde ce ‘’model’’ si-a ales. Poti fi cine si ce doresti sa fii in orice moment din viata ta. Dar cum te poti cunoaste pe tine insuti? Prin relaxionarea cu cei din jur. Oamenii vad adesea in altii ceea ce le place si ceea ce nu le place la ei insisi. Relationeaza cu cei din jur,dar nu te pierde. Urmareste-te pe tine! Detaseaza-te si fii martor! Lasa-ti ego-ul acolo, lasa-ti inima acolo,dar tu…tu, fii martor!
Cine esti tu cu adevarat? Esti TU in ceva? Esti EI sau esti TU? De ce ne este frica sa ne privim si ne complacem in lucrurile banale? Nu avem curaj sa trecem prin straturile groase ale ego-ului? Este in regula sa simtim orice simtim! Daca inima, trupul spune DA cine suntem noi sa spunem NU? Reprimand, nu faci lucrul sa dispara.Il tii mai si mai aproape de tine; si nu-i  mai dai drumul. Nu ti se intampla sa te invarti la nesfarsit asupra unui lucru pe care-l respingi? Sigur ca da..il reprimi,il reprimi si fara sa-ti dai seama el ajunge sa-ti conduca viata.
Esti autentic? Te iubesti? Te accepti? Accepta-te! Nu ai nimic de pierdut.Accepta-ti defectele,accepta-ti calitatile.Lasa-le sa coexiste impreuna. Ele sunt doar rezultatul ego-ului. Numai el ‘’accepta’’ si ‘’respinge’’. Totul depinde de ‘’educatia’’ lui. Tu…accepta-te! Astfel vei ajunge la TINE! La tine insuti! Si..CINE ESTI TU?

3 comentarii:

  1. fiecare om se aseamana cu o ceapa. are foarte multe invelisuri. care se construiesc de obicei zi de zi. uneori le spunem masti, uneori atitudini. dar dincolo de toate se afla Sinele nostru Divin. Acolo trebuie sa ajungem noi. Trebuie sa ne cunoastem, sa ne acceptam, sa invatam sa traim cu noi si in noi . :) Restul nu conteaza. Pentru ca atunci cand ajungem acolo , lucrurile devin clare.

    RăspundețiȘtergere
  2. priveste-ma cand vb la telefon. daca sunt suparata si ma suna cineva drag, raspund cu o voce calma, dragastoasa. tot o masca este. de fapt, ne folosim de aceste masti mereu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumoasa povestioara:) si noi suntem El(omul) in fiecare zi .

    RăspundețiȘtergere